Historia

Äppelpajens historiaÄppelpaj har kunnat spåras ända tillbaka till runt 1500 talet då man funnit recept på äppelpaj eller varianter av äppelpaj i Europa, bland annat i England och Holland. Äppelpaj har i många delar av världen varit en efterrätt eller serverats som bakelse till exempelvis kaffe eller te.

Varianterna på äppelpaj är många, både till formen men även hur man äter den och vilka tillbehör man har. I Sverige har vi sedan urminnes ätit äppelpaj med vaniljsås eller grädde, men i övriga världen är det inte ovanligt att man har glass, ost eller med olika former av såser.

I Sverige så har vi också olika varianter på äppelpaj, beroende på var i landet man befinner sig. I Skåne tog man under 1800 fram den skånska äppelpajen som innebar att man lade äpplena på pajdeg och sedan smulade matbröd över, i vissa fall användes även rågbröd som toppning.

Den svenska äppelpajen finns idag i två tappningar, den som görs på smuldeg och den tjocka äppelpajen som är som en sockerkaka med fyllning av äpplen. Det finns även sockerfria varianter av äppelpaj och även äppelpaj för de som går på dieter. Det finns även lyxigare varianter av äppelpaj som är smaksatt med likör eller konjak som passar bra vid lite festligare tillfällen.

Dock är det den vanliga, enkla äppelpajen som vi tillagar snabbt hemma med egna äpplen den äppelpaj som är den mest populära.